неділя, 16 квітня 2023 р.

Перша українська конституція

 Конституція Пилипа Орлика. Документ, який зараз називають першою українською Конституцією, був прийнятий на зборах козацтва біля містечка Тягина (нині – територія Молдови) 16 квітня 1710 року.

Перша українська Конституція

5 квітня (за старим стилем)

 1710 року відбулась важлива подія як для історії, так і для правової думки в Україні. В цей день між новообраним гетьманом Війська Запорозького Пилипом Орликом з одного боку та козацькою старшиною і козаками з іншого був укладений договір – Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького.

Цей документ має характер конституції. В ньому записано, що Україна є суверенною державою під протекторатом Швеції, державною релігією якої є православ’я. Закріплено поділ влади на три гілки: законодавчу (Генеральна рада), виконавчу (гетьман і генеральна старшина) і судову (Генеральний суд).

Пакти і Конституції Пилипа Орлика небезпідставно називають першою українською демократичною конституцією, адже гетьман свідомо передавав частину своєї влади іншим державним інституціям. 

Виданий поза межами України документ вселяв надію на відвоювання Гетьманщини і розбудову в ній життя на нових, демократичних принципах . Та цілі Пилипа Орлика не були досягнуті, через що «Пакти і Конституції…» так і не були введені в дію. 

Зате вони стали корисним джерелом як для дослідників історії, так і вчених-правників, оскільки презентують рівень правової культури і прагнення українського козацтва на початку XVIII століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар